2011. szeptember 11., vasárnap

Férgek és lárvák a csapvízben

Szúnyoglárvák kerültek a vízvezetékbe, ezért tilos ivóvizet fogyasztani Bátán. Már kedden látták az első lárvákat, mégis csak csütörtökön rendelték el a fogyasztási tilalmat, akkor, amikor kiderült, a korábbinál kétszer több fertőtlenítőt kell a vízbe juttatni a lárvák elpusztításához. A faluban lajtos kocsival járják az utcákat és palackos vizet is adnak az embereknek.
Víz ugyan van a kétgyermekes bátai Schaffer családnál, mégsem szabad inniuk belőle. Sőt, még mosogatni sem.

Az egyik közkútnál találtak először szúnyoglárvákat a vízben. Később az önkormányzati konyhán és az iskolánál is látták a vízben úszkáló kukachoz hasonló élőlényeket.

- Kijöttek a vízből, és ott volt a mosdónál. És láttuk őket.
– Milyenek voltak?
– Pirosas – mondta Schaffer Ramóna.

Az első lárvákat már kedden látták, de akkor csak kisebb mennyiségű fertőtlenítőszerrel próbálkoztak – sikertelenül.

„Elrendelték 10-én a dupla dózisú szernek az adagolását, és ettől kezdve a következő elrendelésig Bátán tilos emberi használatra az ivóvizet használni” – mondta Huszárné Lukács Rozália, Báta polgármestere.

A lajtos kocsi dudája már elromlott, ezért a sofőr kiabál az utcán váró embereknek, hogy megérkezett. Naponta két kocsinyi vizet visznek haza az 1800 lelkes faluban.

„Teát főzök belőle, meg húslevest fogok főzni belőle.”

Innivalónak a művelődési házban osztanak palackos ásványvizet.

– Mennyi jár fejenként?
– Három liter egy napra – mondta Bíró Barbara.

A szúnyoglárvák a tározómedencénél kerültek a rendszerbe. Hogy tél közepén ez hogy történhetett meg, egyelőre senki nem tudja. Van, aki szerint a hét eleji erőteljes felmelegedés lehet az ok, más magyarázat szerint a tározó 22 fokos vízében szaporodhattak el a lárvák. Egyelőre csak az a biztos, hogy a szellőző akna tetején szakadt el a szúnyogháló.

A szolgáltató egészen szombat hajnalig fertőtlenítette és mosatta a rendszert. Azt ígérik, délután újrakezdik.

A vízbe köbméterenként egy liter fertőtlenítőt öntenek, hogy elpusztítsák a lárvákat.

„Hipót juttatunk be. Az utolsó két napban, pontosabban tegnap éjjel végeztünk egy nagyobb mennyiségű fertőtlenítőszer bejuttatást” – mondta Korsós János, a Dél-Tolna Közmű Kft. ügyvezetője.

A hipó a rendszerből legkorábban vasárnap délutánra ürülhet ki. Akkor mintát vesznek az ivóvízből, és ha a minősége megfelelő, akkor hétfőn megszüntetik a fogyasztási tilalmat.

Víztisztító berendezés>>>

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése